Skal du på reise? Dra i pilegrimenes fotspor til Nidaros i vakre Trøndelag. Dagens navn er Trondheim, og en gang var dette maktsenteret i Norge. I dagens Trondheim ser du ikke bare menn i bart og skinnvest, men også storslagent kulturliv og vakker natur. Opplev den trønderske byen og finn din nye favorittby.

Mange veier til Nidaros

Skal du reise til Trondheim, kan du velge mellom mange forskjellige typer kommunikasjonsformer. Ønsker du å gjøre som så mange av våre forfedre, kan du ta hurtigruten som også stopper i Trondheim på veien til Bergen. Har du en travel kjøreplan, kan du selvfølgelig reise direkte til flyplassen Værnes. Herfra kan du ta enten flybuss, taxi eller tog videre inn til Trondheims sentralstasjon. Foretrekker du å reise på bakkenivå,  anbefales en tur med toget gjennom Gudbrandsdalen og over Dovrefjell eller via Røros inn til trønderhovedstaden. Når du ser moskusoksen på Dovre, da vet du at du snart er i «bartebyen». Du kan også ta lavprisekspressen som kjører strekningen Oslo og Sørlandet til Trondheim. Er du en skikkelig spreking, kan du også sykle hit til, i likhet med mange andre ihuga syklister. Er du på seiltur, kan du også legge til kai i Trondheim på turen.

Anbefalte attraksjoner i Trondheim nidarosdomen

Er det en attraksjon som bør stå på listen under oppholdet, er det selvfølgelig Nidarosdomen. Verdens nordligste gotiske katedralen sies å være bygget over Olav den helliges grav. Den er åpen hele året, og ønsker du en guidet tur, kan også oppleve katedralen innendørs. Bli med gjennom de såkalte hemmelige kamrene og gangene, og opplev flotte kunstverk i form av de mange ornamentene på veggene og de vakre glassvinduene. Har du muligheten, bør du også bli med på en av Nidarosdomens guttekors konserter. Vakrere akustikk skal du lete lenge etter!

Har du lyst til å slå flere fluer i ett smekk, anbefales det å ta turen opp til Tyholttårnet på Tyholt. Spis lunsj eller middag i det 360 grader roterende tårnet og se utover fjorden. På fjorden kan du skimte Munkholmen. Har du lyst til å ta turen hit, går det guidede turer sommerstid fra Ravnkloa. Opplev det tidligere retterstedet fra vikingetiden hvis 1000 år senere ble ett av to benedikterklostre i Norden. Siden har det også blitt brukt som festning og fengsel (1658) og som tollstasjon.

Det heter seg at man fortsatt kan se grev Peder Griffenfelds avtrykk etter en skje på steinbordet inne på Munkholmen. Den danske fangen satt så lenge som 18 år i fengsel på Munkholmen, og er en av de mange historiene du kan oppleve på Munkholmen i dag. Her er det også en liten kafé der dere kan ta dagens lunsj.

Er du glad i musikk, huser Trondheim det nasjonale museet for pop og pock, Rockheim, nede ved den gamle Pirterminalen. Beveg deg fra 1950-tallets såkalte ungdomskultur til dagens digitale mediemangfold. Lær å spille gitar i opplevelsesrommet av TNT-gitaristen Tekrø, miks hip hop loops, prøv deg som DJ og lag din grafittikunst på veggen. Her kan du teste sangstemmen, gitar, bass, trommer og tagnentene på en av spillestasjonene.